Організація здорового харчування
Організація харчування учнів
Найважливішою умовою для підтримки здоров’я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини. Життя учня зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування, що стане у нагоді при адаптації до нового середовища, а також закладе фундамент для формування міцного здоров’я. Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Тому адміністрація Зеленогірського ліцею приділяє велику увагу питанню життя і здоров’я дітей і підлітків. Особливо зараз гостро постало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим. Протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Враховуючи , що більшість часу діти проводять у школі, то вони повинні повноцінно харчуватися. З цією метою були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:
-забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
-створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
-зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
-підвищення культури харчування;
-забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування.
У школі організовано безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4-х класів, для учнів пільгових категорій (діти-сироти; учні з малозабезпечених сімей; діти учасників бойових дій ; діти з числа внутрішньо переміщених осіб) та учнів, які відвідують групи подовженого дня, за кошти батьків. Щоденний контроль здійснюється бракеражною комісією, що реєструється у відповідних журналах. Обов’язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором школи. У меню учнів систематично включаються страви з м’яса, риби, молочних продуктів. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування сніданків та обідів належної якості. В закладі освіти створена робоча група , яка впроваджує систему НАССР для контролю безпеки харчування, а саме аналізу небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування. Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Вона світла, простора. В їдальні є інформаційні стенди, знаходиться куточок для миття рук. У Зеленогірському ліцеї оновлено кухонне приладдя і комплект меблів для їдальні. Були внесені зміни в меню: стали використовувати рецепти запропоновані шеф-кухарем Є. Клопотенко. В раціоні зменшили кількість цукру і солі, вилучили із раціона дітей сосиски. Включили нові крупи , фрукти , овочі . Додали в меню більше м’яса та риби.
В Україні працює платформа про здорове харчування у закладах освіти «Знаїмо», як складова реформи системи шкільного харчування, що відбувається в Україні. Назва «Знаїмо» розшифровується як «знаємо, що їмо». Портал «Знаїмо» створений, щоб підвищити якість харчування у закладах освіти і залучити батьків до цього процесу. На новій платформі зібрано повну інформацію для керівників закладів освіти про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування. Створені розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у школі. Також є окремий розділ для школярів, у якому в доступній формі, з використанням ігор і тестів, викладено основи здорового харчування. Відвідати платформу «Знаїмо» можна, перейшовши за покликанням: https://znaimo.gov.ua/